Via Dinarica HR-W-13 Dabri i Dabarski kukovi

Dabri i Dabarski kukovi

Via Dinarica HR-W-13

Tekst: Hrvatski | English | Deutsch – Preuzmi GPX trag
Prikaz etape na interaktivnom portalu: Hrvatski | English | Deutsch
« Prethodna etapa
| Bijela linija Via Dinarice | Iduća etapa »

Za razliku od sjevernijega dijela srednjeg Velebita koji je veće visine, ali travnatih vrhova blagih oblika, nastavak toga grebena, počevši od Bačić kuka pa do Ljubičkog brda nad Oštarijama, potpuno je drukčiji. Odavde se kao nigdje drugdje ističe pravilan niz bijelih vapnenačkih kukova što se pružaju prema jugoistoku u dužinu od gotovo 10 km izranjajući iz zelenog okoliša dabarskih šuma i travnatih dolaca, usporedo s jadranskom obalom. Među njima se najviše ističu Bačić kuk, Kukaline, Butinovača, Kiza, Grabar i Ljubičko brdo. Uzduž njihova sjeveroistočnog podnožja nalazi se niz prostranih krških depresija, među kojima su tri najmarkantnije poznate pod imenom dabri (Crni, Ravni i Došen dabar); četvrta je Bačić duliba, a peta Crna duliba. Za razliku od drugih velebitskih kukova, Dabarski kukovi dugo nisu imali zajedničko ime, nego su im naziv nadjenuli planinari po trima dabrima u njihovu podnožju. Uzdužni obilazak Dabarskih kukova predstavlja penjački podvig, iako je po dijelu grebena Dabarskih kukova provedena planinarska markacija.
Na putu od Skorpovca do Baških Oštarija pratit ćemo dalje Premužićevu stazu (4-5 h hoda), no zanimljivu varijantu predstavlja i prolazak markiranim planinarskim putovima kroz Dabre (Došen dabar, Ravni dabar, Crni dabar) po markacijama Planinarskog puta Velebno. Od Skorpovca Premužićeva se staza nastavlja ravno 1:30 h u podnožje Visibabe, po sve krševitijem, ali uglavnom još šumovitom terenu. Malo nakon Skorpovca, na tzv. Skorpovačkom prijevoju Premužićevu stazu presijeca makadamska cesta, a desno s nje odlazi put prema Velincu (50 minuta). Pod Visibabom se lijevo odvaja strm put za Bačić kosu (20 minuta), odakle se može nastaviti prema Bačić kuku ili prema Visibabi. Dalje Premužićevom stazom stižemo za 20 minuta do prijevoja Dabarske kose, gdje susrećemo dabarsku cestu. S Dabarske kose može se markiranom stazom sići za pola sata u Ravni dabar do planinarskog doma. Nastavimo li dalje Premužićevom stazom, s druge strane ceste, za 2:30 h stići ćemo do Baških Oštarija.
Baške Oštarije su gorsko naselje na važnom velebitskom prijevoju ceste između Gospića i Karlobaga koja dijeli srednji od južnog Velebita. Zahvaljujući pristupačnosti, nizu zanimljivosti, hotelu Velebno i dvjema planinarskim kućama, Baške Oštarije su odlično uporište za izlete na vrhove Dabarskih kukova i na druge vrhove koji okružuju slikovito Oštarijsko polje. Najzanimljiviji među oštarijskim vrhovima su Kiza, Ljubičko brdo i V. Sadikovac, no u cijelom tom području toliko je planinarskih markacija i putova svih stupnjeva težine da gotovo nije moguće iskoristiti sve mogućnosti koje se pružaju. Velebit je na tom dijelu razmjerno uzak i nizak, no to nimalo ne umanjuje njegovu atraktivnost jer se s većine vrhova istodobno vidi i more i Lika.

  • Dabarski kukovi
  • planinarski dom Ravni dabar
  • Baške Oštarije
  • planinarski dom Prpa
  • planinarski dom Vila Velebita

Otvori kartu u novom prozoru