Via Dinarica HR-W-22 Od Knina do Brezovca

Od Knina do Brezovca

Via Dinarica HR-W-22

Tekst: Hrvatski | English | Deutsch – Preuzmi GPX trag
Prikaz etape na interaktivnom portalu: Hrvatski | English | Deutsch
« Prethodna etapa
| Bijela linija Via Dinarice | Iduća etapa »

Dinara je najviša planina u Hrvatskoj i jedna od najslikovitijih u Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu. Iako se ne ističe osobitom visinom – ne premašuje ni 2000 metara, svojim oblikom i dužinom predstavlja jednu od najimpresivnijih hrvatskih planina. Njezin glomazni masiv, dugačak 20, a širok gotovo 10 km, uzdiže se kao prirodna međa između Dalmacije i Bosne te dijeli poput zida dva različita svijeta: mediteranski i kontinentalni.
Dinara nije samo najviši hrvatski vrh, nego i iznimno lijepa planina. Njezina nekoliko stotina metara visoka jugozapadna stijena svojom veličinom zadivljuje i privlači poglede svakoga tko se nađe u njezinu podnožju, a posebnu joj ljepotu istodobno osiguravaju bogate cvjetne livade i šume koje ne odaju da je riječ o području bezvodnoga krša.
Ime Dinara postalo je simbol najvećeg planinskog lanca na Balkanu. U antičko doba planina se zvala Adrion oros, a njezino današnje ime je nejasnog postanka, vjerojatno je povijesni trag ilirskog plemena Dindara koje je živjelo s istočne strane planine.
U samome gradu Kninu vrijedi razgledati kninsku tvrđavu na vrhu stijene te slap Krčića nadomak izvoru rijeke Krke. U sklopu uspostave planinarske obilaznice po Dinari (osmišljena, ali nije još realizirana) u planu je markiranje izravnog puta od slapa Krčića prema Badnju i Brezovcu, no do tada glavno polazište za uspon na Dinaru iz smjera Knina je Suvo polje, prostrana visoravan na pola visine planine. Iz Knina treba automobilom od zavoja ceste Zagreb – Split kod sela Kovačića (na rubu Knina) poći u smjeru Grahova 1,5 km do zaselka Jelića, pa tu desnom uskom cestom kroz zaselak Guge prema Dinari. Odmah iza zadnje kuće u Gugama prestaje asfalt, a dinarska cesta skreće desno preko mostića. Slijedi 18 km uspona širokim makadamom, mjestimice strmim i loše održavanim, sve do Suvog polja. Cesta je do Suvog polja i Markova groba loša, ali prohodna za osobna vozila i autobuse, a dalje samo za terenska vozila. Iz Guga se do Suvog polja može ići i pješice markacijom koja skraćuje cestu, no to je dug i naporan prilaz. Na početku Suvog polja, na mjestu zvanom Markov grob, veliko je proširenje pogodno za parkiranje. Sa Suvog se polja dobro vidi impresiv­na jugozapadna stijena Dinare, a lijevo od nje slikovit vrh Badanj mimo kojega vodi pristupni put za Brezovac. Markacija vodi preko livada, a poslije opskrbnom cestom prema Brezovcu i za 1:30 h stiže u podnožje Badnja. Put zaobilazi Badanj s lijeve strane, a zatim se 20 minuta spušta u dolac Brezovac, na čijem je desnom rubu planinarska kuća.
Usponi na vrh Dinare zahtijevaju dobru kondiciju jer su prilazi dugi, strmi i naporni. Radi popularizacije Dinare Hrvatski planinarski savez s društvima iz Knina i Kijeva svake godine organizira skupni uspon na njezin vrh.

  • Knin
  • Slap Krčića
  • Badanj
  • Brezovac

Otvori kartu u novom prozoru