Via Dinarica HR-B-01 Savudrija – Buzet: Istarski planinarski put i E-12

Savudrija – Buzet: Istarski planinarski put i E-12

Via Dinarica HR-B-01

Tekst: Hrvatski | English | Deutsch – Preuzmi GPX trag
Prikaz etape na interaktivnom portalu: Hrvatski | English | Deutsch
Plava linija Via Dinarice | Iduća etapa »

Glavni smjer plave linije Via Dinarice iz Slovenije u Hrvatsku ulazi na Ćićariji, tzv. Sakomanovim putom, odnosno na graničnom prijelazu Rakitovec / Slum (dozvoljen prijelaz državljanima zemalja članica Europske unije). Stranci koji nisu državljani zemalja članica EU mogu koristiti granični prijelaz Požane / Sočerga kod Buzeta.
Budući da u sjevernom dijelu Istarskog poluotoka postoji mnogo prirodnih zanimljivosti i kulturnih znamenitosti povezanih već uređenom planinarskom i pješačkom infrastrukturom, taj koridor uključen je u Via Dinaricu kao prilazna varijanta plave linije. Ta varijanta počinje na rtu Savudriji, najzapadnijoj točki Hrvatske i ujedno najzapadnijoj točki svih slavenskih zemalja. U Savudriji je ujedno i najstariji svjetionik na Jadranu. Trasa Via Dinarice vrlo brzo se, kod naselja Crveni Vrh (Monte Rosso) priključuje na početnu točku Istarskog planinarskog puta (IPP) koji povezuje najljepše planine i krajolike u Istri. Ukupna duljina Istarskog planinarskog puta je oko 150 km i može se proći u osam jednodnevnih etapa. Na četvrtoj etapi IPP-a, kod Žbevnice na Ćićariji ova se istarska varijanta plave linije priključuje na glavni smjer plave linije, i prateći dalje trasu IPP-a nastavlja preko vrhova Ćićarije do Učke i najvišeg vrha Istre Vojaka (1396 m). Na dijelu puta po trasi nekadašnje uskotračne pruge Parenzane IPP i Via Dinarica podudaraju se s trasom Europskog pješačkog puta E-12.
Početak IPP-a je u naselju Crveni Vrh (Monte Rosso) iznad turističkog naselja Lavra u Savudrijskoj vali. Iz Crvenog vrha markacija IPP-a vodi vrhom brijega s lijepim vidicima na Savudrijsku valu i do vidikovca Sv. Petar (75 m). Put od Sv. Petra nastavlja istim ji. smjerom, iznad obale i turističkog naselja Kanegra pa prema televizijskom repetitoru na brdu Markovcu (162 m). Kroz selo Markovac stiže se u Kaldaniju na asf. cesti Buje – Plovanija. Put dalje ide trasom bivše uskotračne pruge Parenzane (sagrađena 1910. godine, a zatvorena i demontirana 1936.). Put dalje ide preko Tribana (175 m) u slikoviti srednjovjekovni gradić Grožnjan. Od njega markacije dalje vode Parenzanom pokraj kapele Sv. Kuzme i Damjana, pa mimo lovačke kuće do Sv. Jurja (315 m) i dalje kroz naselja Sv. Ivan, Sv. Lucija, Laganiši, Vižintini i Čabrnica. S puta se pružaju lijepi vidici na dolinu Mirne, a zatim se markacije se mimo ruševine utvrde Koste-Pietrapelosa spuštaju u nju. Iz doline Mirne se dalje ide u Mali Mlun, a zatim do Pruhara (260 m) i kontrolne točke 7 IPP‑a Buzet, zapravo lijepog vidikovca na grad Buzet. Slijedi spust u grad Buzet, odakle počinje uspon na Ćićariju (preko željezničke stanice Buzet, koja je visoko iznad grada). Za obilazak cijele opisane etape treba planirati 3 ili više dana.
Otvori kartu u novom prozoru