Via Dinarica HR-B-06 otok Krk

otok Krk

Via Dinarica HR-B-06

Tekst: Hrvatski | English | Deutsch – Preuzmi GPX trag
Prikaz etape na interaktivnom portalu: Hrvatski | English | Deutsch
« Prethodna etapa
| Plava linija Via Dinarice | Iduća etapa »

Najljepši ukras hrvatske obale su njezini brojni otoci. Arhipelag hrvatskog Jadrana sastoji se od 718 otoka, 389 hridi i 78 grebena. Njihova površina je oko 3300 kvadratnih kilometara, što čini 5% ukupne površine Hrvatske.
Otok Krk je uz Cres najveći otok na Jadranu. Taj krševiti otok zauzima središnje mjesto u prostranom Kvarnerskom zaljevu, između poluotoka Istre na zapadu te Hrvatskog Primorja na istoku. Sjeverni dio otoka čini visoravan na oko 60 m visine, na kojoj je, zbog vapnenačke podloge i jakih udara sjevernog vjetra bure, vegetacija degradirana i prevladava golet. Središnji i južni dio otoka su uglavnom bogatiji vegetacijom i općenito zanimljiviji. Na južnom dijelu otoka glavne su okosnice dvije gorske kose koje zatvaraju između sebe prostrano Bašćansko polje. Na bilu jugozapadno od polja diže se Obzova, najviši vrh otoka, dok se u sjeveroistočnom bilu, ispod Diviške, nalazi Target, najuži klanac u Hrvatskoj. Polje među njima pruža snažan kontrast svojim zelenilom. Tu se razvila bujna vegetacija oko naselja Bašćanska Draga i Jurandvor (nalazište Bašćanske ploče).
Osim najvišeg vrha Obzove, na otoku je još mnogo zanimljivih planinarskih odredišta koji omogućuju raznovrsne lakše i teže planinarske izlete. Treba znati da je na otoku Krku, osim putova obilježenih planinarskim markacijama, dio starih putova obilježen i turističkim markacijama i putokazima u raznim bojama (po »češkom modelu«). Na otoku Krku ima mnogo kulturnih znamenitosti koja zaslužuju pažnju ljubitelja kulture.
Plava linija Via Dinarice na otok Krk dolazi preko Krčkog mosta, najdužeg mosta u Hrvatskoj, te se u južnom smjeru spušta prateći zapadnu obalu otoka kroz Malinsku i Njivice. Put se dalje nastavlja cestom do Valbiske, trajektnog pristaništa linija za otok Cres (luka Merag) i za otok Rab (luka Lopar). Trasa Via Dinarice s Krka prelazi na otok Rab, koristeći se redovnom trajektnom linijom Valbiska – Lopar. Između otoka Krka i Raba u ljetnim mjesecima postoje i povremene izletničke linije.
Za obilazak otoka Krka treba planirati dovoljno vode i dobru obuću, a kretanje po vjetrovitom vremenu treba izbjegavati. Budući da trasa vodi cestovnim prometnicama, dionicu Via Dinarice po otoku Krku najbolje je obilaziti biciklom.

  • Krčki most
  • Malinska
  • Njivice
  • Valbiska

Otvori kartu u novom prozoru