Via Dinarica obitelj raste

U Tirani je 7. i 8. studenog 2019. godine održan 5. Regionalni Via Dinarica sastanak u organizaciji Vijeća za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council) sa sjedištem u Sarajevu, koji kroz projekt “Triple P Tourism in Southeast Europe: Promotion, Policy and Pilots” podupire regionalno povezivanje Via Dinarica partnera i razvoj Via Dinarica koordinacijskog tijela te jačanje turističko – avanturističkog potencijala Via Dinarica staze.

Na sastanku se okupilo 30-ak dionika iz šest Via Dinarica zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija) te predstavnici iz sektora turizma Republike Sjeverne Makedonije kao zemlje promatrača. Predstavnici Slovenije su se ispričali na nemogućnosti dolaska.

Prvog dana su se nakon uvodnog izlaganja od strane predstavnica organizatora (Snježana Derviskadić i Madlina Puka iz RCC) izlaganjima predstavili Via Dinarica iskustva i trenutne aktivnosti u svojim zemljama predstavnici organizacija vodećih zemalja članica Via Dinarica regionalnog koordinacijskog tijela (Valentina Futač ispred Udruge Via Dinarica Croatia, Zehrudin Isaković ispred Udruženja Zemlja Dinarika iz BiH, Snježana Milisavljević ispred Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Srbije, Arben Lila ispred Planinarske a alpinističke federacije Kosovo te Esmeralda Hasani ispred Adriapol Instituta iz Albanije) i Thierry Joubert ispred Via Dinarica Alliance kao predstavnik poslovnog sektora Via Dinarica inicijative. Tijekom i nakon predstavljanja svih zemalja članica uslijedila je diskusija koje se dotakla mnogih pitanja trenutnog i budućeg upravljanja Via Dinarica brandom. Kraj prvog dana zaključen je potpisivanjem sporazuma o opredjeljenju i stupanju u Via Dinarica regionalno tijelo za tri nove zemlje članice: Srbija (Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica, Planinarska i alpinistička federacija Kosova iz Prištine te Adriapol Institut iz Tirane).

Drugog dana je održana cjelodnevna radionica za potrebe izrade Via Dinarica marketinške strategije koju izrađuje tvrtka Good place iz Slovenije. Na radionici su kroz grupni rad i participativno sudjelovanje dionici izrazili svoje viđenje i prijedloge za unaprjeđenje i razvoj Via Dinarice na razini proizvoda i na razini destinacije aktivnog odmora.

Dvodnevni regionalni skup je završen održavanjem koordinacijskog sastanka predstavnika vodećih zemalja Regionalnog koordinacijskog tijela na kojem su utvrđeni daljnji koraci te izvršitelji dogovorenih aktivnosti za naredno razdoblje.

You may also like...