Via Dinarica HR-G-06 Plaščanska dolina

Plaščanska dolina

Via Dinarica HR-G-06

Tekst: Hrvatski | English | Deutsch – Preuzmi GPX trag
Prikaz etape na interaktivnom portalu: Hrvatski | English | Deutsch
« Prethodna etapa
| Zelena linija Via Dinarice | Iduća etapa »

Lika se s punim pravom smatra jednom od najljepših krških regija. Prostor omeđen moćnim Velebitom i ništa manje zanimljivom Ličkom Plješivicom ispunjen je neprocjenjivim bogatstvom površinskih i podzemnih krških oblika koji su već dugo predmet raznovrsnih istraživanja. Glavne su okosnice tog prostranog područja velike su rijeke koje daju imena velikim udolinama u kršu: Gacka, Lika i Krbava. Obilazak ove dionice jedinstven je izazov upravo zbog neistraženosti i autentičnosti cijeloga područja.
Dio Like između Ogulina i Plitvičkih jezera, kojim prolazi zelena lnija Via Dinarice uglavnom je vrlo slabo poznat jer tu nema velikih prometnica niti većih naselja (najveća naselja su Plaški i Saborsko), no upravo zahvaljujući tome ova je zona sačuvala čar izvorne, umnogome netaknute prirode. U tom dijelu Like zasad nema niti potpune turističko-izletničke infrastrukture koja bi omogućila obilazak Via Dinarice na klasičan planinarski način. Budući da je u planu uspostava dionice Europskog pješačkog puta E-6 na prostoru od Ogulina preko Plitvičkih jezera do graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo, koridor Via Dinarice pratit će trasu E-6 kada ona bude utvrđena. Do tada najpogodniji način za obilazak ove etape je prolazak biciklom ili pješice po cesti koja prolazi uzduž cijele Plaščanske doline (Modruš – Plaški – Saborsko – Plitvice).
Put se od Ogulina najprije upućuje prema jezeru Sabljaci i Modrušu, gdje je zanimljiva stara gradina, a zatim vodi prema Plaškom. Prema planu trasiranja dionice Europskog pješačkog puta E-6, put će ići iz smjera Modruša “japodskim tragom“ preko Trojvrha (Terponos), Vojnovca, Latina ili kroz selo Kunić. U Plaškom postoje planinarski potencijali, a pomoć u obilasku ovog područja zainteresiranima mogu pružiti domaći planinari. Trasa će voditi dalje pored izvora Dretulje, preko rezervara za pitku vodu (arhitektonska baština, oko 1910.) pa ispod Male Kapele do brda Plaška glava. Tu se nalazi stara frankopanska utvrda Gradina (oko 680 m). S brda Plaška glava, visokog oko 800 m, pruža se vidik na cijelu Plaščansku dolinu te na drugu stranu preko estavele/jezera Blata/Begovac i Saborskog do Ličke Plješivice. Planirano je da se staza spušta do jezera Sinac (tektonsko jezereo, fenomen “”Gorske oči – jezero Sinjac“”). Drugi krak staze ići će podnožjem brda, kako sa strane Plaškog, tako i sa strane Blata, prema Plitvicama. Ovi “krakovi“ povezivali bi brojne izvore i špilje koje se nalaze sa obje strane brda. Put bi se dalje nastavio preko Blata/Begovca, estavele-jezera koje povremeno izlazi i puni dolinu do 18 metara visine, a za vrijeme suša potpuno nestaje ostavljajući iza sebe prekrasnu livadu i niz pećina. Put zatim nastavlja preko Ličke Jesenice s prekrasnom kraškom rijekom Jesenicom i Kebinom liticom, strmom stijenom ponad koje prolazi željeznička pruga (majstorsko djelo graditelja, oko 1920.) a ispod koje se nalazi izvor vode. Od Jesenice put se dalje nastavilja preko Saborskog, prekrasne visoravni i sela pa do Kuselja, prateći državnu cestu D42. U Kuselju se odvaja put za Čorkovu uvalu, jedinstveno prašumsko područje. Nacionalni park Plitvička jezera uredio je i označio poučnu stazu koja od jezera vodi do Čorkove uvale. Ulazak u Nacionalni park Plitvička jezera moguć je i s ceste koja se ide desno u selu Poljanak, malo prije prelaska mostom preko Korane (kraća varijanta). Etapa od Ogulina do Plitvičkih jezera duga je 70 kilometara.

  • Ogulin
  • Modruš
  • Plaški
  • Saborsko
  • Nacionalni park Plitvička jezera

Otvori kartu u novom prozoru