Via Dinarica HR-G-07 Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera

Via Dinarica HR-G-07

Tekst: Hrvatski | English | Deutsch – Preuzmi GPX trag
Prikaz etape na interaktivnom portalu: Hrvatski | English | Deutsch
« Prethodna etapa
| Zelena linija Via Dinarice | Iduća etapa »

Nije pretjerano reći da su Plitvička jezera, unatoč jedinstvenoj slikovitosti dugačke hrvatske obale, atraktivnih hrvatskih planina i neospornoj ljepoti brojnih kutaka nizinske Hrvatske jedan od najpoznatijih i najljepših hrvatskih simbola. To je jedinstven splet prirodnih ljepota, najljepši nacionalni park jugoistočne Europe. Jezera su poredana u terasama pa se voda u većim i manjim slapovima ruši iz jednoga u drugo stvarajući pritom simfoniju prirodnih ljepota. Površina jezera iznosi 191 ha, a cijelog nacionalnog parka 19 200 ha. Najljepši su slapovi Sastavci, visoki 40 m. Plitvička su jezera okružena masivima Plješivice i Male Kapele, najviša točka je 1280 m, a najniža 417 m. Ima 16 većih jezera i nekoliko manjih, s više od 40 slapova. Na rubu nacionalnog parka, uz Ličku magistralu, nalaze se hoteli, prenoćišta i razni ugostiteljski objekti. Za ulaz u područje parka plaća se ulaznica.
Polazišta za obilazak Plitvičkih jezera su dva glavna ulaza u nacionalni park, na staroj cesti Zagreb – Split. Posjetiteljima Nacionalnog parka za obilazak je na raspolaganju splet šumskih staza i drvenih mostića. Staze nisu markirane planinarskim markacijama, ali su dobro uređene i pružaju nebrojeno mnogo mogućnosti. Najatraktivniji je prilaz slapovima Sastavcima na donjim jezerima pod koje se može prići toliko blizu da vas raspršene kapljice osvježe.
Posjetiteljima koji su zainteresirani podsjet Plitvičkim jezerima obogatiti zanimljivim planinarskim usponom preporučujemo uspon na vrh Oštri Medvjeđak. Turističke staze na Medvjeđak sagrađene su još u 19. stoljeću, a današnje markacije u većem dijelu prate te stare putove. Prva je 1894. bila sagrađena staza na vrh Tupi Medvjeđak, a 1900. je Kraljevski šumarski erar uredio šumski put od tadašnjeg hotela na vrh Oštrog Medvjeđaka. Polazne točke za uspon na Medvjeđak su parkirališta nasuprot dvama ulazima u Nacionalni park Plitvička jezera na ličkoj magistrali Zagreb – Split. Markacije vode i od ulaza 1 (Rastovača) i od ulaza 2 (Hladovina), a put od ulaza 2 je nešto kraći, ljepši i lakši za snalaženje. Za uspon je potrebno 1:30 h hoda.

  • Nacionalni park Plitvička jezera

Otvori kartu u novom prozoru